Makaleler

Smokin Kullanımı

Smokin Kullanımı

SMOKİN
Bir takım elbisenin smokin sayılabilmesi için yakasının saten türü bir kumaş ile hazırlanmış olması gerekir. Düğmeleri de kemik değil yakadaki kumaştan baskı olarak hazırlanır. Smokin takımlarda yırtmaç kullanılmaz. Ceplerinde kapak olmaz. Pantolonun kenarında saten şerit kullanılabilir. Paçasında duble olmaz.
Üst cepte beyaz bir mendil yada gelinin buketinden bir yaka çiçeği kullanılması şık duracaktır. Ceket kolu gömlek manşetinin gözükmesi açısından normal takımlardan biraz daha kısa tutulur.
Kruvaze: Geleneksel olarak orta yaş ve üstü tarafından tercih edilen kruvaze smokinler, erkek giyiminde kruvazenin yeniden moda olması ile birlikte yeniden yorumlanıp modernize edilmiş bir şekilde daha geniş bir kitlenin beğenisine sunuldu. Göbek bölgesini kamufle eden kruvaze smokin takım daha ince bir görünüm sağlayacaktır. Ancak, önü üst üste binen bu modeli seçmeniz halinde ceketi devamlı olarak ilikli kullanmanız gerekir.
Şal Yaka: Bu yaka modeli smokine özgü olup, çıkışından beri kullanılan en klasik modeldir. Son birkaç yıl içerisinde biraz daha inceltilmiş modelleri ile modernize edilip yeniden popüler olmuştur. Dolgun büyük papyonlarla tamamlandığında şık bir görüntü oluşturur. Kruvaze takımlara göre önü daha açıktır. Gömleğinizdeki detaylar daha çok belli olur, yelekle de kullanabilirsiniz.
Kruvaze Yaka: Diğer alternatiflere ek olarak tercih edebileceğiniz bu model, ciddi toplantılarda ve gecelerde kullanacağınız takım elbiselerde de kullanılır. Şal yakada olduğu gibi bu modelde yelek ile kullanıma uygundur.
Mono Yaka: Bu yaka türü smokin için uygun değildir. Günlük takım elbiselerde kullanılır.

GÖMLEK
Özellikle klasik siyah bir smokin tercih ettiyseniz, damadı diğer davetlilerden farklılaştırmak adına en  önemli unsur gömleği olacaktır.
Renk: Renk olarak beyaz vazgeçilmez seçenek. Gelinlik ile bir bütünlük yaratmak adına beyazın farklı  tonlarına, kırık beyaz, inci beyazı, krem gibi yönelmeyin. Gömlek kumaşı gelinlik kumaşından farklı  olacağı için aynı tonu yakalamanız mümkün olmayacaktır.
Materyal: Gömleğin uzun süre üzerinizde kalacağını ve devamlı hareket halinde olacağınızı   düşünerek aşırı terletmeyecek kumaşları tercih etmelisiniz. Koton en uygun seçim olacaktır. Biraz   daha parlak ve gösterişli bir seçenek düşünüyorsanız koton saten karışımlı kumaşlara   yönelebilirsiniz. Gömleğin ön tarafında desenli, pileli, pike kumaşlardan panolar kullanılması her ne  kadar önerilmese de düğünün ilerleyen saatlerinde ceket çıktığında damadın şıklığının devam   etmesini sağlayacaktır.
Model: Smokin gömleğinde en çok kullanılan yaka modeli atayakadır. Yaka kulakları sertliğine ve uzunluğuna göre papyonun altında yada üzerinde kullanılabilir. Klasik gömlekten farklı olarak yakanın kuşak kısmı açıktadır. Kullanılan papyon yada fular bandının gizlenmesi ve sabitlenmesi için  özel pat seçeneği olan modelleri tercih etmelisiniz. Daha modern bir seçenek olarak klasik yaka gömlekler de tercih edilebilir. Kravat ile kullanılan takım elbise gömleklerinden farklı olarak yaka yüksekliği daha dar olarak hazırlanır. Böylece papyonun altından yaka gözükmez. Yaka modeli olarak bir diğer seçenek ise hakim yada mao yaka olarak tabir edilen dik yakalı modellerdir. Bu yaka ile kravat, papyon, fular gibi aksesuarlar kullanılmaz. En üstteki düğme daha büyük ve gösterişli olabilir. Taşlı yada siyah bir model kullanabilirsiniz, yakada kullanmak üzere bir broşta seçilebilir. Gömlek kolunda ise duble yada devrik manşet olarak tabir edilen modelin kullanılması uygundur. Gömlek kolunuz bilekten aşağı elinizin üzerine doğru uzamalıdır. Ceket kolunun altından 1-2 parmak kadar görünmesi uygun olacaktır.
Düğmeler: Özellikle siyah papyon kullanıyorsanız siyah taş düğmeler görüntüde bir bütünlük yaratıp  çok şık duracaktır. Eğer farklı bir düğme kullanmayacaksınız düğmelerin gözükmediği gizli patlı bir  gömlek seçin.Günlük giyimde kullanılan polyester düğmelerin bu özel günde yeri yok. Gömlek  kolunu duble manşet olarak seçerseniz kol düğmesi de o günkü şıklığınızı sağlayacak bir detay  olacaktır. Gömleğin önünde siyah, taş, sedef, inci gibi farklı bir düğme kullanılmışsa kol düğmenizi de buna uyumlu olarak seçmelisiniz. Bunun dışında beyaz metal yada siyah renkte kol düğmeleri  tercih edebilirsiniz.

Gömlek bedeni seçerken yakanın boynunuza çok iyi oturduğundan emin olun. Papyon, fular yada  kravat, kullanacağınız aksesuarın şık görünmesi için en önemli unsur doğru yaka ölçüsünde bir  gömlek kullanılması. Bedenin rahat olması adına bundan taviz vermeyin. Zaten ceket altında, birde yelek kullanılıyorsa gereksiz potluk yapacak olan geniş gömleğe ihtiyacınız yok.
Gömleğin altında mutlaka bir iç çamaşırı kullanmalıyım diyorsanız yarım kollu ve bisiklet yaka bir fanila seçin. Askılı atletler gömleğin altından belli olup görüntü kirliliği yaratır. Gömleğin önünde kullanılacak farklı kumaştan tabloda içinizin görünmesini önleyecektir.
Düğününüz için nikah töreni ve sonrasında yemek ve eğlence ile devam edecek olan uzun bir gece planladıysanız iki gömlek kullanmayı düşünmelisiniz. Ceketinizle olacağınız daha resmi olan nikah töreni ve davetlilerin selamlanması esnasında daha klasik bir gömlek ile başlayıp, pasta merasimi ve dans ile devam eden aşamada daha hareketli bir gömlek tercih edebilirsiniz.

YELEK
Renk olarak siyah, beyaz ve tonları, gümüş yada altın desenli seçenekler uygun olacaktır. Farklı renkleri eşinizin kıyafeti ile kombinleyebileceğiniz nişan töreninde yada mezuniyetinizde kullanmalıydınız.
Yelek daha çok fular ile birlikte kullanılmakta. Alternatif olarak papyon ile de kombinlenebilir. Yelek üzerinize çok iyi oturmalı; korse görevini görerek sizi daha ince gösterecektir. Genelde tüm yeleklerin arkasında vücudunuza tam oturuşunu sağlamak için ayarlanabilir kemerleri vardır.
Kısa fularlarla kullanılan önü kapalı yeleklerin dışında önü açık olarak hazırlanan dört düğmeli yeleklerin daha sık kullanılmaya başladığını görüyoruz. Bu tarz yeleklerle kullanacağınız fularlar daha uzun ve ince, kravat havasında olmalıdır.
Özellikle smokin takımınızın düğmeleri saten baskı ise yeleğinizin düğmelerinin de kumaşından baskı olarak hazırlanmış olması gerekir.

PAPYON/FULAR
Birçok erkeğin kullanmaktan çekindiği papyon boyutça çok daha büyüyerek geri döndü. Doğru olarak kullanıldığında şıklığınızı tamamlayacak bu aksesuar ile ilgili dikkat edilmesi gereken birkaç unsur var. Öncelikli olarak papyonu taktığınız gömleğin yakası ve papyonunuz boynunuza tam oturmalı. Aksi takdirde papyon yakanızda dik durmayacak, aşağı bakacaktır. Papyon bantlarında da yakanıza göre ayarlamanızı sağlayan klipsler bulunur.
Boynunuzda kullanacağınız aksesuarda zevkinize göre küçük detaylara yer vererek tüm kıyafetinizi hareketlendirebilirsiniz. Fularınızda taşlı bir broş çok şık duracaktır. Papyonda iki renk kullanabilir, gecenin ilerleyen saatlerinde çözebileceğiniz bağlamalı papyonları deneyebilirsiniz.
Tüm bu seçenekleri değerlendirirken dikkat etmeniz gereken nokta ise detaylardaki uyum. Boyun aksesuarının materyalinin smokininizin yakasındaki saten ile uyumlu olması, kullanılan taşların gömlek düğmeleri ve kol düğmesi ile aynı tarzda seçilmesi gibi ince detaylar bütün kıyafetin şık ve fark edilir olmasını sağlayacaktır.
Son olarak kullanacağınız renklerle ilgili bir ipucu verelim. Papyon yada fularda beyaz, asil ve farklı bir tercih olarak görülür. Ancak beyaz gömleğin üzerinde kullanacağınız beyaz aksesuar resimlerde gözükmeyerek boynunuzda hiçbir şey yokmuş izlenimini verebilir. Bunu önlemek için alt katı siyah olan iki renkli papyon seçebilir yada orta şeridinde farklı kumaş yada taşla bir hareket yaratabilirsiniz. Fularlar da ise beyaz kumaşı kendinden desenli seçerek yada broş kullanarak bu problemin üstesinden gelebilirsiniz.

KOL DÜĞMESİ
Resmi giyimin olmazsa olmazı duble manşetli gömleklerin tamamlayıcı aksesuarı kol düğmeleri. Siyah yada beyazın dışında renkli bir takım giymiyorsanız kol düğmelerinizde de renkten uzak durun. Sarı, beyaz metal üzerine siyah, beyaz taş detaylar; kişisel zevkinizi katarak göze çarpan iddialı yada sessiz mütevazı seçenekler. İşinizi kolaylaştırmak için gömlek düğmelerinizi baz alarak seçim yapabilirsiniz. Yuvarlak yada kare gömlek düğmelerini aynı formda kol düğmeleri ile tamamlamak uygun olacaktır. Kolunuzu serbest tuttuğunuzda kol düğmesi ceketin altından gözükmemelidir, gömlek kolunuzun 1 cm kadar gözükmesi yeterli olacaktır, bu sayede kol düğmeniz yalnızca tebrikleşirken tokalaşmak üzere kolunuzu uzattığınızda belli olacaktır.

AYAKKABI
Smokin takımla işe gitmeyi nasıl düşünemezseniz, ne kadar şık olursa olsun günlük ayakkabınızı da smokinin altına giymeyi düşünmemelisiniz. Özellikle pantolonunuzun yanlarında saten şerit kullanılmış ise mutlaka rugan ayakkabı tercih etmelisiniz. Kaliteli bir rugan çok parlak olmayacak ve kolay kırılmayacaktır. Çok fazla kullanmayacağınızı düşünerek ayakkabınıza yatırım yapmaktan kaçınmayı düşünüyorsanız kötü bir ruganın ömrünün tek kullanımlık olduğunu hatırlatalım. Her giyimde yeni bir rugan ayakkabı almak zorunda kalmak çok daha maliyetli olacaktır.
Daha az resmi bir kıyafet giyiyorsanız açma deri diye tabir edilen parlak deri bir ayakkabı, yada temiz, yeni boyanmış ve parlatılmış siyah deri bir ayakkabı kullanabilirsiniz. Gece giyiminde taba, kahvenin tonları gibi farklı renkte ayakkabıları kullanmayı düşünmeyin. Bunlar kıyafetinize günlük bir hava verecektir.
Ayakkabınıza uygun olarak çorabınızı da siyah seçmelisiniz. Damatlar bu özel günlerinde ipek çorap tercih etmeyi düşünebilirler. Ancak nikah töreni, yemek ve sonrasında eğlence içeren uzun sürecek bir organizasyon planladıysanız; uzun süre ayakta kalacağınızı düşünerek daha rahat edeceğiniz ince merserize yada terlemeyi önleyen ve ayağınızı destekleyen bambu çorapları kullanmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu