EDİTÖRÜNÜZDENDüğün Hazırlıkları

Yılbaşı sofrası tavsiyeleri ve ertesi gün kabus yaşamamak için…

Yılbaşı gecesi hazırlanan yılbaşı sofrası büyük özenle hazırlanır ve herkes elinden geldiği kadarıyla bol çeşit bulundurarak uzun sürecek bu yemeğin lezzet dolu olmasını arzu eder.

Ancak dikkat edilmediği takdirde kısa sürede çok fazla ve çeşitli yiyeceğin alkolle birlikte tüketilmesi ertesi gün istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Yılbaşı sofrası tavsiyeleri ve ertesi gün kabus yaşamamak için…
İşte yılbaşı sofrasının ardından kabus yaşanmasını önlemek için VKV Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzm. Diyetisyen Nilay Topçam Zihnioğlu’nun önerilerine kulak vermek gerekir.

Yılbaşı yemeğine başlamadan 1-2 saat evvel küçük atıştırmaların (ceviz, badem, fındık, antep fıstığı gibi kuruyemişler, meyve veya küçük bir tost ) yemek seçimini kolaylaştırmakta. Buna ilave olarak ertesi gün vücudu dinlendirmek ve bol sıvı almak gerekir.

Hazırlanacak mezelerde kızartma yerine fırında yapılacak yemeklerin tercih edilmesi veya aşırı yağlı soslar yerine zeytinyağı ve baharatlardan oluşan soslar kullanılması sağlıklı olduğu gibi ertesi gün sıkıntımızı yok denecek kadar aza indirecektir. Yoğurtlu mezelerin daha ağırlıklı kullanılması, tek çeşit hazırlanacak salata yerine birkaç çeşit salataya yılbaşı sofrasında yer verilmesi uygundur. Tatlı olarak ise meyve ya da sütlü tatlıları tercih etmek gerekir.
Nilay Topçam Zihnioğlu’na göre yılbaşı ertesi, vücudu dinlendirmek ve bol sıvı almak ( örneğin ıhlamur, karanfil, zencefil, kuşburnu gibi çaylar ) yararlı olacaktır.

YENİ YILIN İLK GÜNÜ
Sabah: Peynir
Bol yeşillik
Tam tahıllı ekmek
Zeytin
Ara : Taze meyve
Öğle : Zeytinyağlı sebze yemeği
Tam tahıllı ekmek
Yoğurt
Ara : 1 bardak süt veya yoğurt
Akşam: Zeytinyağlı sebze yemeği
Tam tahıllı ekmek
Yoğurt
Veya
Izgara Balık
Salata
Tam tahıllı ekmek
Ara: Taze meyve

Yılbaşı sofrası tavsiyeleri ve ertesi gün kabus yaşamamak için…

Zengin yılbaşı sofralarının kurulduğu yeni yıl akşamı doğru besin ve porsiyon kontrolü sağlanmalıdır.

  • Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gülünay,ertesi gün sıkıntı yaşamamanız için sağlıklı yılbaşı sofrası tavsiyeleri verdi.
  • Metabolizmayı hızlandırmak için sabah kahvaltısını (yumurta, peynir ve bol yeşillik ) ihmal etmemek gerekir.
  • Yılbaşı sofrasında yemeğin yavaş ve azar azar tüketilmesine ilave olarak mutlaka çok iyi çiğnenmesi gereklidir.
  • Saat planlaması yaparak yemek tüketiniz. Örneğin akşam hindi, dana gibi et grubu tüketilecekse, iyi bir kahvaltı ve öğle yemeğinde sebze, salata, yoğurt gibi besinler tercih edilmelidir.
  • Yılbaşı yemeğini çok geç saatlere bırakmamalı ve gün içinde (akşam yemek üzerine meyve ve tatlı gibi öğünler tüketileceği için) karbonhidrat tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  • Vitamin ve mineral açısından zengin yeşil yapraklı sebze tüketmek, yılbaşı sofrasının olmazsa olmazları et grubu yiyeceklerin sindirimini kolaylaştıracaktır.
  • Vazgeçilmez kuruyemişin ufak miktarlarda, hele meyvenin porsiyonla sınırlandırılması iyi olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu