Evlilik Hazırlıkları Nasıl Yapılır?
Evlilik Hazırlıkları Nasıl Yapılır?
Sevginin temelini sağlamlaştırmak ve hayat yolculuğunda kalbindeki insanı da yanına alarak yürümeye başlayacak olan çiftlerimizin akıllarında ilk olarak her zaman aynı soru bulunmaktadır: “Evlilik hazırlıkları nasıl olmalı?” Size bu yazımızda merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını vermenin yanı sıra hayat arkadaşı olarak seçtiğiniz insan ile ortak bir şekilde vereceğiniz kararlarda da yardımcı olmak için şu an bu yazıyı kaleme alıyoruz.
Evlilik Nedir?
Aklınızdaki sorulara yanıt vermeden önce sizlere evliliğin kısa bir tarifini yapacak olursak, türlü engellerle dolu yaşam mücadelesinde yanınızda tıpkı uçaklardaki pilotların yanında olan pilotlar gibi yer alacak olan bir insan ile hayatınızı birleştirmeye evlilik denir. Sizin başınız ağrıdığında ya da başka bir hastalık geçirdiğinizde veyahut başınıza herhangi bir şey geldiğinde uçağın direksiyonunu alacak olan eşiniz ile başlayacağınız yolculukta atacağınız ilk adım evliliktir. Bu yüzden hayatınızda her zaman gerçekleşmeyecek olağanüstü bir olay olduğu için evlilik hazırlıkları hafife alınmayacak kadar ciddi bir olgudur.
İlk Nereden Başlanmalı?
Düğün günü gelip çatmadan önce o özel gecede ne giyeceğinizden tutun da misafirlerinizin ne yiyeceklerine kadar her konuda bilgi sahibi olmanız düğün sahibi olarak en önemli görevinizdir. Bu yüzden bu yazımızı dikkatli bir şekilde okumanız ve gerekli bilgiye sahip olarak en özel gecenize tam donanımlı bir şekilde hazırlanmanız siz değerli çiftlerimiz için önemlidir.
Genel olarak evlilik denildiğinde akla bir düğün salonu kiralayarak misafirler için davetiye bastırmak gelse de işin görünmeyen kısmı bundan daha karmaşık. Düğünde davetlilere ikram edilecek pastadan, bu ikramları servis edecek garsonlara kadar hemen hemen her şey ile ilgilenmeniz düğün gecesi son anda bir sürpriz yaşamanızın önüne geçeceği gibi bu özel gecenizi de dolu dolu yaşayarak ileride torunlarınıza anlatacağınız güzel anılar biriktireceksiniz.
Bütün bunların yanı sıra hemen hemen bütün çiftlerimizin aklında olan “Evlilik hazırlıklarına ne zaman başlanmalı?” sorusu ise çiftlerimizin yapmayı planladıkları düğün şekline ve davetlilerin sayısına göre değişiklik arz etmektedir. Örneğin açık havada yapılacak bir kır düğünü için yapılması gerekenler ile bir düğün salonu kiralayarak yapılacak hazırlıklar arasında dağlar kadar fark olacaktır.
Bu yüzden aklınıza takılan “evlilik hazırlıkları ne kadar sürer?” sorusuna karar verecek olan yine sizlersiniz. Eğer bir düğün salonunda yaklaşık olarak 300 misafiri ağırlayarak bu özel gününüzü şenlendirmeyi düşünüyorsanız düğün hazırlıklarınıza en az 6 ay önceden başlamanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra bir kır düğünü yapmayı planlıyorsanız kır düğünü başlıklı yazımıza bir göz atarak oradan bilgi edinebilirsiniz.
Evlilik hazırlıkları için başlangıç tarihini de belirttikten sonra sizlere sırasıyla evlilik hazırlıkları aşamalarını anlatarak asıl merak ettiğiniz konuya geçelim. İlk olarak yapmanız gereken şey eğer ki erkek iseniz hayat arkadaşı olarak seçtiğiniz kadına evlilik teklifi etmeniz gerekir. Bu evlilik teklifinin ise her genç kızın hayali olan bir tektaş yüzük ile taçlandırılarak yapılması gerekir. Ayrıca yapılacak teklifin ilan edileceği yer de son derece romantik ve karşı cinsin ömrü boyunca unutamayacağı bir alan olmalıdır.
Bundan sonra yapmanız gereken şey ise hepimizin bildiği gibi gelenek ve göreneklerimize uyarak kız isteme töreni için hazırlık yapmaktadır. Ülkemizde etnik köken itibari ile çok fazla milletten insan barındığı için eşinizin ailesinin gelenek ve göreneklerini öğrenerek buna göre bir kız isteme merasimi gerçekleştirmeniz gerekir. Genel olarak bir çikolata ve bir çiçeğin koltuk altına alınarak aileden kız isteme işlemi gerçekleştirilse de yukarıda da değindiğimiz gibi bir ailenin kültürü diğer bir aileden daha farklı olabilir.
Kız isteme merasimi gerçekleştirildikten sonra kültürümüzde genelde kız tarafının yaptığı nişan hazırlıklarına başlamanız gerekmektedir. Söz denilen ve evlilik yolunda aileler tarafından takılan ilk yüzük olan merasim kız isteme töreninde gerçekleştirileceği için nişan günü için seçilecek yüzükler ise genelde göstermelik olacaktır.
Buraya kadar sizlere evlilik öncesi hazırlıkları anlatmaya çalıştık. Şimdi ise gerçek evlilik hazırlıklarına yani düğün hazırlıklarına geçecek olursak ilk olarak yapmanız gereken çeyiz için bir bütçe belirmektedir. “Evlilik hazırlıkları ne kadar tutar?” diye kara kara düşünen çiftlerimizin evliliğin diğer yönüyle yani maddi açıdan ilk karşılaştıkları alan da burası olmaktadır. Öncelikle ülkemizde genelde sadece kız tarafının hazırlaması gereken bir şey olarak görülse de çeyiz aynı zamanda damat için de hazırlanması gereken ve evlilik hayatının ilk yıllarında kullanılacak olan mobilya, beyaz eşya gibi araç- gereçleri içermektedir.
Bu aşamayı da siz değerli çiftlerimize hatırlattıktan sonra kafamızı asıl kurcalayan düğün hazırlıklarını anlatmaya başlayabiliriz. Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki evlilik hazırlıkları içerisinde yukarıda anlattığımız çoğu olayın ana amacı olan ve sizler yol bitti zannederken halbuki daha yeni başladığınız yer olan düğün hazırlıkları bu aşamaya kadar yapacağınız en önemli işlemdir. Öncelikle yaklaşık 6 ay öncesinde düğününüzü yapmak istediğiniz ilçenin nikah dairesi müdürlüğüne başvurarak bir tarih almanız ve bundan sonra bir karara varmanız gerekiyor: Nikah ile düğün birlikte mi olacak? Yoksa düğün ayrı nikah ayrı mı yapılacak?
Bazı çiftlerimiz düğün ile nikahı ayrı ayrı yapmayı tercih ederek bazıları ise ikisini bir arada yapmayı seçiyor. Bu yüzden bu konudaki kararı siz çiftlerimize bırakarak düğün aşamasının ikinci basamağına yani nikah şekeri seçimine. Eğer ki nikah ile düğünü ayrı ayrı yapacaksınız nikah şekerlerini kendiniz seçmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra seçeceğiniz nikah şekerinin gelinin elbisesi ile uyumlu olması ve gelinin elindeki çiçek ile tam bir düzen oluşturması gerekmektedir. Bundan sonra yapmanız gereken şey ise düğün davetiyelerini hazırlamak ve tek tek çağıracağınız misafirlerin adına bastırarak göndermek olmalıdır. Eğer düğününüz yemekli bir düğün ise misafir listeniz hiçbir eksik olmadan hazırlanmalı ve yaklaşık olarak 1 hafta önceden davetlilere dağıtılarak onların da tıpkı sizler gibi düğüne hazırlanmalarına zaman tanımalısınız.
Bu aşamadan sonra seçtiğiniz düğün mekanını yukarıda da anlattığımız gibi düğün tarihinden 6 ay gibi bir süre önce belirlemiş olmanız gerekir. Bu alanda ise yapacağınız tercih yelpazesi oldukça geniş olduğundan karar vermekte zorluk çekmeniz normal olacaktır. Düğün salonlarından tutun da kır düğünlerine, otel balo salonlarından, restoranlara birçok seçenek arasında karar verdikten sonra düğünden yaklaşık olarak 1 hafta önceden yapacağınız kına gecesi hazırlıklarına başlamanız gerekmektedir. Unutmayalım ki kına gecesi aslında gelinin kendi evine ve bekar arkadaşlarına veda ettiği, onlardan ayrıldığı bir gecedir. Bu yüzden bu geceye de tıpkı düğün günü gibi özenle yaklaşarak hazırlıklarınızı tamamlamanız gerekmektedir.
Eğer geleneksel tarzda bir kına gecesi yapacaksanız çarık ve bindallı gibi kına gecesi malzemelerini ve kına duvağı ile kına tepsisini almanız gerekiyor. Bunlardan sonra düğün gününden yaklaşık 1-2 gün önce yapacağınız fotoğraf çekimleri için bir düğün fotoğrafçısı ile anlaşmanız ve fotoğraf çekimi için uygun bir yer bulmanız gerekmektedir. Fotoğraf çekimi işleminden sonra ise artık uzun bir süredir hazırlandığınız düğün gecenizin keyfini çıkarabilir ve balayı hazırlıklarına başlayabilirsiniz. Sırasıyla evlilik hazırlıklarını anlattığımız bu yazımızın umarım siz çiftlerimizin karar alma süreçlerinde bir nebze yardımı dokunmuştur.