Düğün Hazırlıkları
Düğün Hazırlıkları
Dünyanın en güzel ama aynı zamanda en stresli süreçlerinden biri olan Düğün Hazırlıkları dönemi, çiftler ve aileler için gerçekten çok farklı duyguların yaşandığı bir süreçtir. Düğün mekânı, düğün yemeği, davetli listesi, süslemeler, organizasyon, düğün müziği, düğün pastası ve diğer tüm detayların eksiksiz olması, bu muhteşem günü kusursuz kılması için önemli etkenlerdir. Hazırlık döneminde çiftler arasında bazen ufak tefek tatlı kavgalar yaşanabilir. Hatta ailelerin araya girmesi ile bir tık alevlenen bu tartışmalar, genellikle pek çok çift arasında yaşanır.
Bu hazırlıkların mutlaka çiftler arasında mutabakat kapsamında yapılması gerekir. Aksi halde en küçük bir tartışma bile, diğer olası sorunlara neden olabilir. Burada önemli olan, düğün hazırlıklarında yapılması gerekenler listesinin beraber hazırlanmasıdır. Bunun için pratik yapmak istiyorsanız, internette oldukça popüler olan düğün hazırlıkları oyunu oynayabilirsiniz. Evet, yanlış duymadınız! Çiftlerin alıştırma yapması için buna benzer oyunlar hazırlanmıştır ve size yardımcı olacağını düşünüyoruz. Liste sıralamasına göre uygun adımlarla giderseniz, süreç sizin için çok daha kolaylaşır. Aslında bu süreç sanıldığı gibi zor değildir. Bunu zorlaştıran, çiftler arasındaki fikir ayrılığıdır. Küçük detaylara takılmayın, ortak karar alın ve bir birinize yardımcı olun.
Düğün hazırlıkları rehberi
Kapsamlı bir şekilde hazırladığımız Düğün hazırlıkları rehberi adlı bu içerik, yuva kurmak isteyen çiftlere yardımcı olmak amacıyla tasarlandı. Amacımız, işinizi kolaylaştırmak ve bu süreci en kolay şekilde tamamlamanızı sağlamaktır. Tabi bu süreci, bütçenize göre planlamanız gerekir. Bütçeyi aşan düğün hazırlıkları, kısa süre içinde sizi çok zorlu bir dönemece sokabilir ve altından kalkamayacağınız bir borç yükünün altına sokabilir. Bu rehberde en önemli altın anahtar, çiftler arasındaki uyum ve elbette bütçeye göre hareket etmektedir. Yapacağınız düğün hazırlıkları listesi, ortak alınan karar doğrultusunda hazırlanmalı ve bu listeye sadık kalarak hazırlıklar tamamlanmalıdır. Süreç işlerken alınan ek kararlar, tüm programı alt üst edebilir. Tabi bütçenizi de sarsabilir.
Bu hazırlıkları yaparken, mutlaka ailelerin fikirleri de alınmalıdır. Düğün heyecanı ile sağlıklı düşünemeyebilirsiniz. Her şeyin en iyisini almayı herkes ister ama düğün hazırlıkları alışveriş listesi yaparken, ebeveynlerin sizden daha sağlıklı ve ekonomik düşüneceğini unutmayın. Tecrübeye her zaman güvenin. Bazı çiftler, bu aşamada ailelerin müdahil olmalarını pek istemezler ama aslında bu çok yanlış bir tutumdur. Sonuç olarak onlar, bu düğün hazırlıkları sürecinden geçen insanlar ve sizden çok daha deneyimli kişilerdir. Aşırı olmamak şartıyla, sürece katılmalarına izin vermelisiniz. Ömür boyu bir yastığa baş koyacak olan çiftler, aile kararlarına saygı duyarak aslında düğün hazırlıklarına ilk adımı da atmış olurlar. Bu rehberi not edin ve ihtiyacınız olduğunda adımları takip edin.
Düğün hazırlıkları için yapılması gerekenler
Telaşınızı anlıyoruz ama bu dönemde sakin olmalısınız. Düğün hazırlıkları sizi germesin, aksi halde yanlış kararlar alabilirsiniz ve çiftler arasında çatışmalar yaşanabilir. Düğün hazırlıkları için yapılması gerekenler listesinde, sizin için birkaç öneri hazırladık:
- İlk adım; ortak karar almaktır. Öncelikle elinizdeki bütçenin ne olduğunu bilmeniz çok önemlidir.
- Düğün tarihine karar verilir
- Düğün için uygun bir mekân seçilir
- Davetli listesi hazırlanır ( listeyi mekâna ve aldığınız fiyata göre hazırlamalısınız)
- Çeyiz hazırlıklarından önce, beraber yaşayacağınız ev belirlenir
- Çeyiz sonrasında, düğün pastası ve düğün fotoğrafçısı gibi küçük detaylar halledilir
- Gelinlik ve damatlık detayını da unutmayın. Bu seçimi yaparken, kıyafetlerinizi düğün mekânı ve mevsime göre tercih etmelisiniz.
- Düğün öncesi kuaför için randevu alınır. Bu işleri sakın son güne bırakmayın. En az 10 gün öncesinden randevu almanız önerilir.
- Bu listeyi hazırlarken mutlaka ailelerin görüşü alınmalıdır. Belki bu söylediğimiz, çoğu çiftin hoşuna gitmeyecek ama inanın pişman olmazsınız. Aileler mutlaka sürece dâhil olmalıdır.
Bu hazırlıkların içeriği, tamamen yapmak istediğiniz düğün teması ile ilişkilidir. Az sayıda davetli, sınırlı bütçeli ve basit bir düğün töreni istiyorsanız, bu hazırlıklar sizin için yorucu olmaz. Zaten standart bellidir. Uygulanacak adımlar konusunda aile büyükleri size yardımcı olacaktır. Burada size verebileceğimiz en önemli tavsiye şudur; hiçbir detayı son güne bırakmayın. Son dakika stresi, düğün töreninizi mahvedebilecek kadar önemlidir. Bu hatayı yapmayın!
Düğün hazırlıkları ne zaman başlamalı?
Heyecanlı çiftlerden sıklıkla düğün hazırlıkları ne zaman başlamalı sorusunu duyuyoruz. Aslında bu hazırlık süreci, tamamen size bağlıdır. Bütçeniz hazırsa ve düğün hazırlıkları için ayırdığınız paranın hepsine yeteceğini düşünüyorsanız, en az 15 gün önceden plan yapmaya başlayabilirsiniz. Aslında bu işin ortalaması 1-2 aydır ama günümüzde tüm işlemler ve rezervasyonlar internetten yapıldığı için, son yıllarda çiftler bu konuda biraz daha rahat. Örneğin düğün salonu veya mekânı bulmak için tek tek bu mekânları gezmeniz gerekmiyor. İnternetten canlı olarak görebilir ve bilgi alabilirsiniz. ya da yemek mönüsü için restoranları gezmenize gerek yok. Artık her şeye internetten kolayca ulaşabildiğiniz için, iki ayağınızı bir papuca sokmanıza gerek yok.
Ancak şöyle bir durum var; eğer kirada oturacaksanız ve eviniz hazır değilse, en az 5- 6 ay öncesinden ev konusunu halletmeniz gerekir. Ev kiralama, o eve uygun mobilya satın alma, iç tasarım, dekor ve benzeri detaylar uzun sürebilir. Eviniz hazırsa sorun yok. 15 gün yeterlidir. Ama henüz evinizi hazırlamadıysanız, 5-6 ay ideal bir süredir. Açıkçası bu hazırlıkların süresi, tamamen maddi durum ile alakalıdır. Paranız cebinizde hazırsa ve bütçe sıkıntınız yoksa istediğiniz her şeyi kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Ama bütçeniz kısıtlı ise, her zaman en ucuzu aramak zorunda kalacağınız için bu süre bir tık daha uzayabilir.
Düğün hazırlıkları sıralaması
Adım adım planlama yaparsanız, düğün hazırlıkları sizin için çok daha kolay ve pratik olacaktır. Telaşa gerek olmadan, bütçeniz doğrultusunda yapacağınız düğün hazırlıkları sıralaması işinizi kolaylaştıracaktır. İhtiyacınıza göre aşağıdaki liste değişebilir. Bu hazırladığımız liste, standart ihtiyaç ve uygulama listesidir. Kendinize göre düzenleyebilir veya değiştirip eklemeler yapabilirsiniz:
- Ev hazırlığı ( kiralık ev veya mevcut evin düzenlenmesi)
- Düğün tarihi belirleme
- Davetli listesinin hazırlanması
- Düğün mekânı seçimi
- Düğün yemeği için karar verme
- Düğün temasını seçme
- Düğün pastası, fotoğrafçı, kuaföre ve süslemeler
- Bu tercihler, düğünün yapılacağı tarihe ve mevsime göre değişkenlik gösterebilir
- Ve elbette bu sıralamanın ortak karar alınarak yapılması en önemli detaydır.
Düğün hazırlıkları ajandası
Yukarıda listelediğimiz adımları not almalısınız ve her tamamlanan işlemin üzerini çizerek, sonraki adıma geçmelisiniz. Düğün hazırlıkları ajandası ile işlemleri kolayca tamamlayabilirsiniz. Sıralamaya göre giderseniz, aslında düğün hazırlıkları için ne kadar hazır olduğunuzu da göreceksiniz. Unutmayın; her başlangıç zordur. Bu süreci sorunsuz atlatmak size bağlıdır. Düğün sonrası koca bir borç yükü ile karşılaşmak istemiyorsunuz, bu hazırlıkları bütçenize göre yapmalısınız. Misafirleri eğlendirmek zorunda değilsiniz. Önemli olan sizin hayal ettiğiniz düğünü yapabilmenizdir. Çok abartılı ve aşırı masraflardan kaçının. Düğün için yapacağınız gereksiz masrafları, düğün sonrasında hayatınızı düzene sokmak veya muhteşem bir balayı dönemi için kullanabilirsiniz. Mantıklı plan yapmanız önemlidir.